Dr Dávid Ádám blogja

Dr Dávid Ádám blogja

A fogérzékenységről röviden

2017. január 10. - dr Dávid Ádám

 Valószínű mindenki ismeri azt az érzést (a szerencsések csak a TV reklámokból), amikor hideg vagy mehomeremedy_for_tooth_pain.jpgleg hatására megfájdul egy vagy több foga. Ezt a hirtelen fellépő fájdalmat a fogérzékenység okozza.



A fogérzékenység összetett dolog, amelyet néha egy-egy ok válthat ki, legtöbbször azonban több faktor együttes hatására következik be.
Nézzük meg mi válthatja ki azt, hogy a nagy hidegben elfogyasztott forró tea, vagy a nyári hőségben legurított sör kellemetlen perceket okoz.

A fogérzékenység okozói lehetnek:

 

  • A kezdődő fogszuvasodás

Sajnálatos módon ez az állapot legtöbbször csak a fogorvosnál kerül felismerésre, hiszen általában nehezen- vagy teljesen hozzáférhetetlen helyeken alakul ki (például: két fog közötti rendkívül szűk területek vagy az őrlőfogak hátsó felszínén, stb.).

Ez a zománc szerkezetének mikrosérüléseit jelenti, amely a későbbiekben a zománc repedezésével, majd lyukadásával járhat. ( A fog felépítéséről egy következő posztunkban lesz szó, ahogy kitérünk arra, miből is áll az emberi fog.) Ilyenkor már lényegesen kisebb ellenállóképessége van a külső hatásokkal szemben, mint például a hideg, meleg, édes ingerek. (Igen, a gumicukor és a csokoládé is okozhat hasonló fájdalmat!) Tulajdonképpen a zománcot felfoghatjuk egy szigetelő rétegként is, amely megakadályozza ezeknek az ingereknek a káros hatásait a fogbélre.

  • Régebben fennálló szuvasság

A fogszuvasodást tekinthetjük egy nyílt sebnek hasonlóan például egy bőrsérüléshez, csupán annyi a különbség, hogy ez a seb nem tud magától begyógyulni. A fog keményszövetei sajnálatos módon nem képesek a regenerációra - ezért kell a fogszuvasodást mihamarabb kezelni.

Érthető ezek után, hogy egy nyílt seb (mint például egy vágás a bőrön) érzékeny és fájdalmas tud lenni. Ez a fogak esetében ugyanúgy fennáll, egy jókora lyuk miatt a külvilág hatásai sokkal jobban elérik a fog belét (ahol az erek, idegek futnak) mintha a fog felszíne ép lenne.

  • Abrázió

Ez a kifejezés a fogak lassú kopását jelenti, rossz fogmosási technika vagy fogfehérítő fogkrémek alkalmazása miatt. Ez természetesen nem egyik napról a másikra következik be, de hosszú évek alatt jelentős mértékű fogkopást lehet előidézni a túl kemény sörtéjű fogkefe használatával, illetve a rossz fogmosási technika alkalmazásával.

A fogfehérítő fogkrémek sajnos a smirgli alapelvén működnek. A bennük található apró dörzs-szemcsék a zománc külső rétegét fokozatosan koptatják, így érik el a fehérítő hatást - használatuk ezért tartósan nem javasolt. 

  • Attritio

Az attritio kifejezést a fogászatban azokra az esetekre értjük, ahol a fog kopása a fentiektől eltérő módon következik be. Erre példa a fogcsikorgatás, az egyes pontokon gyakrabban érintkező fogak (például túl magas tömés esetén) vagy kemény élelmiszerek (szalonna bőr, porc, csont) rágása.

  • Erózió

Az erózió szintén a fogkopás egy formája, amely általában savas hatásra következik be: szénsavas üdítők, reflux betegség, gyógyszerek, gyümölcsök fogyasztása.

Egy későbbi posztunkban arra is kitérünk mely élelmiszerek fejtenek ki jótékony, illetve kártékony hatást a fogakra.

 

Összefoglalás

A fentebb említett hatások külön-külön is okozhatnak fogérzékenységet, de sok esetben inkább különböző kombinációkban szoktak jelentkezni.

Természetesen mindegyik esetre létezik megoldás, de ennek tárgyalása messze meghaladja egy blog-bejegyzés kereteit, ezért kérem mindenképpen keressenek fel rendelőmben a lehetséges kezelési terv felállításával és megvalósításával kapcsolatban.

 

Köszönettel,

Dr. Dávid Ádám

Fogszakorvos

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fogorvosobuda.blog.hu/api/trackback/id/tr2312115025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása